APA ITU AKAUN TABUNGAN EMAS GAP PUBLIC GOLD?

Akaun simpanan emas pertama di Malaysia, mudah, murah, selamat dan patuh syariah

APA ITU AKAUN TABUNGAN EMAS GAP PUBLIC GOLD?
Akaun Emas GAP Public Gold

APA ITU AKAUN TABUNGAN EMAS GAP PUBLIC GOLD?

GAP ialah singkatan dari Gold Accumulation Program. Ia adalah salah satu cara bagaimana kita boleh membeli emas secara sedikit demi sedikit serendah 1 gram atau RM100. Ia kaedah terbaik dan termurah untuk mendapatkan emas serendah 1 gram di Malaysia.

 

PRINSIP SYARIAH DALAM GAP.

Kita membeli GRAM EMAS milik Public Gold dengan memindahkan sejumlah wang ke akaun Public Gold.

Akad jual beli termeterai secara sah (ijab dan qabul) apabila Public Gold mula merekod pembelian gram emas ke dalam penyata atas talian (online statement) pembeli.

Pemilikan sebegini adalah berdasarkan kepada pemilikan secara hukum (qabadh hukmi/constructive possession).

Ketika memindahkan wang, ia hanyalah sebagai deposit keselamatan (security deposit) atau hamisy jiddiyyah.

 

APA KEISTIMEWAAN GAP?

Dengan GAP, kita mempunyai 2 pilihan :

1. Beli gram emas melalui akaun GAP dan emasnya disimpan serta dijamin oleh Public Gold. Tiada upah simpan dikenakan. Dari masa ke semasa, kita boleh menambah gram emas kita dengan pembelian seterusnya.

2. Beli gram emas melalui akaun GAP dan emasnya kita boleh keluarkan dalam bentuk gold bar atau dinar di mana-mana cawangan Public Gold yang terdekat dengan kita.

 

APA LAGI YANG ANDA PERLU TAHU?

1. Untuk mengaktifkan akaun GAP, baki minimum sebanyak 1 gram perlulah ada pada setiap masa. Kita boleh mengeluarkan kesemua baki gram dalam akaun GAP, tetapi ia akan diklasifikasikan sebagai "tutup akaun". Caj pembukaan akaun akan dikenakan bila kita ingin membeli melalui kaedah GAP pada masa hadapan.

2. Setiap gram yang terkumpul dalam akaun GAP, boleh dikeluarkan dalam apa saja item dalam bentuk gold bar atau dinar. Gold premium yang minimum akan dikenakan, bergantung kepada item emas apa yang kita keluarkan. Bayaran gold premium hendaklah dibayar secara tunai ketika pengambilan emas.

3. Akaun GAP boleh dibuka untuk sesiapa saja yang memiliki kad pengenalan. Bagi yang berumur di bawah 18 tahun, akaun akan dinamakan secara bersama dengan ibu atau ayah.

4. Gram emas di dalam akaun GAP juga boleh dijual tanpa perlu diambil fizikalnya. Duit akan dimasukkan terus ke dalam akaun pemilik GAP dalam masa 24 jam.

5. Gram emas dalam akaun GAP boleh digunakan untuk membeli belah di PG MALL, sebuah online shopping centre milik Public Gold.

 

SIAPA YANG PATUT MEMBELI SECARA GAP?

Sesiapa saja boleh membeli emas di Public Gold menggunakan kaedah GAP. Tetapi biasanya kumpulan berikut akan menjadikan akaun GAP sebagai prioriti :

1. Orang yang mahu mengumpul emas secara sedikit-sedikit sehingga tercapai gram yang diinginkan, barulah dikeluarkan emas itu.

2. Orang yang mahu mengumpul emas secara sedikit-sedikit atau banyak tetapi ada isu keselamatan apabila menyimpan sendiri.

3. Orang yang mahu mengalih simpanan tunai menjadi simpanan emas seperti akaun simpanan di bank.

4. Orang yang bekerja atau menetap di luar negara. Sesekali pulang ke Malaysia, bolehlah diambil emas yang dikumpul sekian lama di dalam akaun GAP.

LAGI?

1. Harga GAP dikemaskini sekali sehari pada pukul 12 tengah malam.

Boleh semak harga di sini Public Gold

2. Item-item seperti gold bar 1 gram, gold bar 5 gram dan 1/2 sangat bagus jika dibeli menggunakan kaedah GAP kerana harganya jauh lebih murah dari harga cash and carry (yang menggunakan harga retail). Senarai harga boleh dirujuk di laman web www.publicgold.com.my

CARA BUKA AKAUN EMAS GAP

Untuk pembelian pertama, ikut langkah di bawah:

(a) Masukkan Duit ikut bajet, boleh rujuk harga semasa emas untuk akaun emas GAP disini www.publicgold.com.my (Harga untuk GAP dipamerkan di bahagian atas sekali di dalam website, boleh mula serendah RM100)

Bank-in / online transfer / ATM transfer duit ke akaun atas nama Public Gold Marketing Sdn. Bhd. di bawah:

♢ 507134104563 (Maybank)
♢ 3167520833 (Public Bank)

Selepas buat transaksi, wajib screenshoot atau snap gambar resit dan pastikan semua detail dalam resit ada dan jelas. (Pastikan snap / screenshoot dari atas sampai bawah) Jika dapat send file resit lagi baik.

(b) Wassap Maklumat Belian kepada saya

Maklumat Akaun Emas GAP

Nama : 
IC : 
HP : 
EMAIL : 
Pekerjaan : 
Nama Bank : 
Nama Pemegang Bank : 
Bank Acc No : 
Alamat: 

INTRODUCER : Azam Amiri (PG00099605)

(c) Semak Statement

Tunggu Public Gold proses dalam masa 1 hari bekerja. Kalau dah terima email USERNAME, login website untuk semak GAP Statement selepas 1 HARI BEKERJA. Gunakan nombor Kad Pengenalan 12 digit sebagai PASSWORD.

2. Cara kedua ialah, anda boleh hadir ke mana mana Branch Public Gold yang berdekatan, check alamat >DI SINI dan memaklumkan kepada staf untuk membuka Akaun Tabungan Emas GAP. Dan anda perlu maklumkan kepada staf bahawa saya (Muhammmad Azam Amiri Bin Mohd Raffi || PG00099605) Sebagai INTRODUCER anda.

Atau anda boleh isi maklumat disini untuk daftar secara mudah>>DAFTAR PERCUMA

Itu sahaja, Maklumat lanjut boleh wasap saya di No berikut????

☎️ www.wasap.my/+60179600278/